Constant

Over kunstenaar Constant

Constant 28473812

De kunstenaar Constant Anton Nieuwenhuys werd in 1920 in Amsterdam geboren. Van 1939 tot 1942 bezocht Constant achtereenvolgens de Kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie Voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

De jaren ‘40

In 1946 werd Constant beïnvloed door de Deense kunstenaar Asger Jorn. Dit resulteerde in fantasiedieren en agressieve dier- en mensfiguren die opdoken in zijn werken. In 1947 had Constant zijn eerste solotentoonstelling. Het jaar daarop werd hij samen met onder anderen Karel Appel en Corneille onderdeel van de CoBrA beweging. Samen met Christian Dotremont was hij de belangrijkste theoreticus van de beweging. In talloze manifesten nam hij de maatschappelijke rol van...

Verder»

De kunstenaar Constant Anton Nieuwenhuys werd in 1920 in Amsterdam geboren. Van 1939 tot 1942 bezocht Constant achtereenvolgens de Kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie Voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

De jaren ‘40

In 1946 werd Constant beïnvloed door de Deense kunstenaar Asger Jorn. Dit resulteerde in fantasiedieren en agressieve dier- en mensfiguren die opdoken in zijn werken. In 1947 had Constant zijn eerste solotentoonstelling. Het jaar daarop werd hij samen met onder anderen Karel Appel en Corneille onderdeel van de CoBrA beweging. Samen met Christian Dotremont was hij de belangrijkste theoreticus van de beweging. In talloze manifesten nam hij de maatschappelijke rol van de kunstenaar onder de loep en riep hij op tot de bevrijding van creativiteit en fantasie. Het werk dat Constant in de CoBrA periode maakte, wordt gekenmerkt door de aan kindertekeningen ontleende figuren. Naar eigen zeggen was de CoBrA tijd voor Constant een zeer productieve periode.

De jaren ‘50

In de jaren vijftig vestigde Constant zich in Parijs. In deze periode ontstonden de oorlogsschilderijen. Deze werken stonden vol met symboliek over de resten van een vernielde wereld waarin hulpeloze mensen hun handen ten hemel heffen. Zijn werk werd in de jaren na de CoBrA periode steeds abstracter en meer gericht op ruimtelijke experimenten en architectuur. Eind jaren vijftig ontwikkelde Constant ideeën over de ideale stad, die hij “Nieuw Babylon” noemde. In deze stad wConstant 28500212aren de mensen van arbeid bevrijd zodat hun creatieve vermogens tot bloei konden komen. De technieken die hij eerder bij de kunstnijverheidsschool leerde, komen in deze periode goed van pas bij het bouwen van maquettes en constructies voor de stad.

De jaren ‘70

De ideeën van het ‘Nieuw Babylon’ project zullen in de komende jaren nog aanwezig zijn in zijn werken. Het project zelf wordt in 1974 officieel afgesloten met een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag en in 1999 krijgt Constant zelfs een solotentoonstelling Constant’s New Babylon: City for Another Life bij het Drawing Center in New York. Vanaf de jaren zeventig richtte Constant zich echter weer op het schilderen, aquarelleren en tekenen. Actuele- en politieke onderwerpen inspireren Constant voor de thema’s in zijn werk. De techniek die hij in deze periode gebruikt, is ontleend aan die van Renaissance meesters zoals Titiaan en Tintoretto. Het belangrijkste bij deze techniek is de manier waarop licht wordt weergegeven in de voorstellingen. Het schilderij komt laag voor laag tot stand. Door deze bewerkelijke techniek schildert Constant in deze periode hooguit drie à vier werken per jaar.

Meest recente werken van Constant

Nieuws over Constant

Constant CoBrA

Vanaf zondag 25 april tot en met maandag 24 mei vindt in Den Haag Den Haag de expositie Constant CoBrA plaats.

verder »


Kunstuitleen

Het huren van een hoogwaardig kunstwerk kan al vanaf een verrassend laag bedrag per maand site »

Lijstenmakerij

Wist u dat De Galerie Den Haag beschikt over een eigen, uitgebreide lijstenmakerij? site »

Kunstwinkel

Binnenkort online: de kunstwinkel Den Haag site »

agenda

Noordeinde Nocturne 2014

Op vrijdag 28 februari om 19:00 uur wordt begonnen met een concert van het Hofstads Jeugd Orkest in de Paleiskerk op Paleiss

verder »

Constant Nieuwsbrief

Wilt u altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe exposities van Constant en andere kunstenaars bij De Galerie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van De Galerie Den Haag!

Laatste Nieuws

Prinsjesdag

De Prinsjes op het Noordeinde zijn er klaar voor! Dinsdag 19 september is het weer Prinsjesdag in Den Haag en speciaal voor deze gelegenheid heeft kunstenares Renee Bazuine deze prompte Prinsjes gemaakt. De Galerie Den Haag en... verder »

Opening Groepsexpositie IN THE MIX 2 september

Op zaterdag 2 september opent De Galerie Den Haag een spiksplinternieuwe groepsexpositie getiteld IN THE MIX met werken van de kunstenaars Atelier Piroff, Niels Ballemans, Convado en last but not least Crail Moansburg.  verder »