Corneille

Over kunstenaar Corneille

Corneille 22044207

Corneille is in 1922 in Luik (België) geboren als Guillaume Corneille van Bervloo. Beide ouders zijn Nederlands. Lithografie wordt gezien als de beste uitdrukkingsvorm voor Corneille. Onder de pers worden zijn voorstellingen gefixeerd, streng achter de vrolijke kleuren. Zijn kunstwerken zijn altijd uitbundig van kleur en lijken vaak passages uit een verhaal of een gedicht.

Vroege werk

In 1940 verhuist Corneille naar Amsterdam waar hij een cursus tekenen en etsen volgt aan de Rijksacademie Voor Beeldende Kunsten. Als schilder is Corneille echter autodidact. Zijn grote inspiratiebron zijn de verre reizen die hij maakt. In zijn vroeg werk uit de jaren ’50 is...

Verder»

Corneille is in 1922 in Luik (België) geboren als Guillaume Corneille van Bervloo. Beide ouders zijn Nederlands. Lithografie wordt gezien als de beste uitdrukkingsvorm voor Corneille. Onder de pers worden zijn voorstellingen gefixeerd, streng achter de vrolijke kleuren. Zijn kunstwerken zijn altijd uitbundig van kleur en lijken vaak passages uit een verhaal of een gedicht.

Vroege werk

In 1940 verhuist Corneille naar Amsterdam waar hij een cursus tekenen en etsen volgt aan de Rijksacademie Voor Beeldende Kunsten. Als schilder is Corneille echter autodidact. Zijn grote inspiratiebron zijn de verre reizen die hij maakt. In zijn vroeg werk uit de jaren ’50 is vooral Afrika een grote inspiratiebron. Begin jaren ’60 verschoof dit naar Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Deze verschuiving is te merken aan het uitbundige kleurgebruik, die veel gemeen hebben met de volkskunsten die hij daar tegenkwam. Vrouwen, katten en vogels zijn gedurende zijn hele carrière een grote fascinatie voor Corneille. Zij zijn, al dan niet in combinatie met elkaar, vaak in zijn voorstellingen te bewonderen.

CoBrA

Samen met onder anderen Karel Appel en Constant richtte Corneille in 1948 de Nederlandse Experimentele Groep op. Deze groep vertegenwoordigde later dat jaar de Nederlandse tak van de CoBrA groep die in Parijs wordt opgericht. De groep bestaat slechts drie jaar, maar is bij zo’n groot publiek bekend dat zelfs vandaag de dag CoBrA nog steeds voortleeft. In 1950 verhuist Corneille naar Parijs. Hij blijft de hele wereld over reizen, maar Parijs wordt vanaf dan zijn thuishaven. Het werk van Corneille is in veel landen te zien. Doordat zijn werk tegenwoordig ook te bewonderen is op bijvoorbeeld horloges en stropdassen, wordt zijn kunst tevens toegankelijk gemaakt voor het jonge publiek.

Meest recente werken van Corneille

Alle werken

U kunt ook werken van Corneille huren bij De Kunstuitleen Den Haag

Nieuws over Corneille

Meet, greet and sign met Wouter Stips

Op zaterdag 7 mei aanstaande, vanaf 16.00 uur's middags, komt Wouter Stips naar de Galerie Den Haag om zijn nieuwste boek te signeren.

verder »


Constant CoBrA

Vanaf zondag 25 april tot en met maandag 24 mei vindt in Den Haag Den Haag de expositie Constant CoBrA plaats.

verder »


CORNEIILE in een nieuw Jasje

Prachtige oude litho's en zeefdrukken van Corneille in nieuwe lijsten

verder »


Kunstuitleen

Het huren van een hoogwaardig kunstwerk kan al vanaf een verrassend laag bedrag per maand site »

Lijstenmakerij

Wist u dat De Galerie Den Haag beschikt over een eigen, uitgebreide lijstenmakerij? site »

Kunstwinkel

Binnenkort online: de kunstwinkel Den Haag site »

agenda

Noordeinde Nocturne 2014

Op vrijdag 28 februari om 19:00 uur wordt begonnen met een concert van het Hofstads Jeugd Orkest in de Paleiskerk op Paleiss

verder »

Corneille Nieuwsbrief

Wilt u altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe exposities van Corneille en andere kunstenaars bij De Galerie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van De Galerie Den Haag!

Laatste Nieuws

Prinsjesdag

De Prinsjes op het Noordeinde zijn er klaar voor! Dinsdag 19 september is het weer Prinsjesdag in Den Haag en speciaal voor deze gelegenheid heeft kunstenares Renee Bazuine deze prompte Prinsjes gemaakt. De Galerie Den Haag en... verder »

Opening Groepsexpositie IN THE MIX 2 september

Op zaterdag 2 september opent De Galerie Den Haag een spiksplinternieuwe groepsexpositie getiteld IN THE MIX met werken van de kunstenaars Atelier Piroff, Niels Ballemans, Convado en last but not least Crail Moansburg.  verder »