Karel Appel

Over kunstenaar Karel Appel

Karel Appel 22555206

Kleur en expressie! De Nederlandse kunstenaar Christiaan Karel Appel werd op 25 april 1921 in Amsterdam geboren. Van 1942 tot 1944 studeerde Appel aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Op de academie sloot hij een hechte vriendschap met de kunstenaars Corneille en Constant. Deze vriendschap zou later in zijn leven van grote invloed zijn op de carrière van Appel.

De oorlog en de jaren daarna

Aan het begin van de hongerwinter maakte Appel enkele indringende portretten van sterk vermagerde Nederlanders. In 1946 had Appel zijn eerste solotentoonstelling in het Beerenhuis in Groningen. Enige tijd later nam hij deel aan de...

Verder»

Kleur en expressie! De Nederlandse kunstenaar Christiaan Karel Appel werd op 25 april 1921 in Amsterdam geboren. Van 1942 tot 1944 studeerde Appel aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Op de academie sloot hij een hechte vriendschap met de kunstenaars Corneille en Constant. Deze vriendschap zou later in zijn leven van grote invloed zijn op de carrière van Appel.

De oorlog en de jaren daarna

Aan het begin van de hongerwinter maakte Appel enkele indringende portretten van sterk vermagerde Nederlanders. In 1946 had Appel zijn eerste solotentoonstelling in het Beerenhuis in Groningen. Enige tijd later nam hij deel aan de expositie ‘Jonge Schilders’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In deze periode werd Appel vooral beïnvloed door kunstenaars als Picasso, Matisse en Dubuffet. In 1947 begon Appel met beeldhouwen. Het werk ‘Drift op Zolder’ is een resultaat hiervan. Samen met de kunstenaars Corneille, Constant, Anton Rooskens, Theo Wolvecamp en Jan Nieuwenhuys richtte Appel op 16 juli 1948 de Experimentele Groep Holland op. In november van dat jaar bezochten enkele leden hiervan de conferentie over avant-garde kunst in Parijs. Op deze conferentie kwam Appel in contact met Deense en Belgische kunstenaars waarmee hij de bekende CoBrA groep oprichtte. CoBrA is een afkorting van Copenhagen, Brussel en Amsterdam.

Cobra

In Denenmarken werd het werk van de CoBrA goed ontvangen. Ook in Nederland krijgen ze in 1950 een expositie, in het Stedelijk Museum. De tentoonstelling blijkt echter een groot schandaal. Teleurgesteld vestigt Appel zich datzelfde jaar nog in Parijs, waar de tentoonstelling herhaald wordt. Hier wordt de kunst veel beter ontvangen. In de jaren die volgden kreeg Appel verschillende succesvolle internationale solotentoonstellingen en ontving hij in 1954 de UNESCO prijs op de biënnale van Venetië.

De jaren na Cobra

Na het uiteenvallen van de CoBrA groep begint Appel met steeds dikkere verf impasto te schilderen en hij ontwikkelde steeds meer zijn eigen stijl. De internationale doorbraak van Appel begon rond 1957, toen zijn werk te zien was op de biënnale van Sao Paulo. Er kwamen steeds meer solotentoonstellingen in New York en Parijs en in 1968 eindelijk ook in het Stedelijk Museum. Gedurende deze periode gaat Appel steeds meer richting de abstracte kunst, hoewel hij dit zelf blijft ontkennen. Rond 1990 heeft Appel vier ateliers; in New York, Connecticut, Monaco en Toscane.

De Stijl van Appel

Het werk van Appel is meestal uit meerdere lagen opgebouwd, waardoor het werk diepte verkrijgt. De figuren worden in minstens twee stadia opgebouwd en zijn meestal tegen een eenkleurige achtergrond geplaatst. Naar eigen zeggen schildert Appel nooit abstractie, al benadert zijn werk dat wel sterk. In zijn werk ontdek je echter altijd herkenbare figuren; mensen, dieren, bomen, etc. Tijdens de CoBrA-periode schilderde Appel simpele vormen met stevige contourlijnen die opgevuld werden met felle kleuren. Pas later liet hij de samenhang van vorm en kleur los.

Meest recente werken van Karel Appel

Alle werken

U kunt ook werken van Karel Appel huren bij De Kunstuitleen Den Haag

Nieuws over Karel Appel

Constant CoBrA

Vanaf zondag 25 april tot en met maandag 24 mei vindt in Den Haag Den Haag de expositie Constant CoBrA plaats.

verder »


Karel Appel, Seven Summer Days

Seven Summer Days is een unieke collectie grafiek van de hand van Karel Appel en Henk van der Vet.

verder »


Kunstuitleen

Het huren van een hoogwaardig kunstwerk kan al vanaf een verrassend laag bedrag per maand site »

Lijstenmakerij

Wist u dat De Galerie Den Haag beschikt over een eigen, uitgebreide lijstenmakerij? site »

Kunstwinkel

Binnenkort online: de kunstwinkel Den Haag site »

agenda

Noordeinde Nocturne 2014

Op vrijdag 28 februari om 19:00 uur wordt begonnen met een concert van het Hofstads Jeugd Orkest in de Paleiskerk op Paleiss

verder »

Karel Appel Nieuwsbrief

Wilt u altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe exposities van Karel Appel en andere kunstenaars bij De Galerie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van De Galerie Den Haag!

Laatste Nieuws

Prinsjesdag

De Prinsjes op het Noordeinde zijn er klaar voor! Dinsdag 19 september is het weer Prinsjesdag in Den Haag en speciaal voor deze gelegenheid heeft kunstenares Renee Bazuine deze prompte Prinsjes gemaakt. De Galerie Den Haag en... verder »

Opening Groepsexpositie IN THE MIX 2 september

Op zaterdag 2 september opent De Galerie Den Haag een spiksplinternieuwe groepsexpositie getiteld IN THE MIX met werken van de kunstenaars Atelier Piroff, Niels Ballemans, Convado en last but not least Crail Moansburg.  verder »